Hearing the other half

Doodcurieus waarom ik er vandaag zó uitzie?

20131119-113630.jpg
Nee, ik ben niet zoals een tekenfilmfiguurtje tegen een verkeerd gelegde rakel (hark voor de niet-Westvlamingen) gelopen. Ik heb gisteren vrijwillig een gaatje in mijn schedel laten boren. Nuja, ‘vrijwillig’, ’t is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

Hier komt het hele verhaal:
Op 2 december 2012, tijdens een gezellig onderonsje om de verloving van mijn zus te vieren, werd ik ziek. Ferm ziek zelfs. De wereld begon te draaien als een tol, waardoor ik terstond zeeziek werd en zelfs moest overgeven (en normaal doe ik daar principieel niét aan mee, aan overgeven; ik geloof dat het geleden was van pakweg 1996 toen ik bijna een Samson- en-Gert-Kerstshow door mijn neus geboord zag door een zware buikgriep).
Een heleboel verschillende dokters, diagnoses en pillekes later was de duizeligheid over, oef. Toen bleek echter dat ik ‘weinig’ hoorde met mijn linkeroor. Opnieuw naar de huisarts dus, die me terstond doorverwees naar de oorarts want dit was toch wel verdacht.
Tijdens het klassieke testje van ‘steek uw vinger op wanneer je iets hoort aan je linker- of rechteroor’ voelde ik het al komen… Ik hoorde geen enkele beep met mijn linkeroor…
Ook daar weer een hoop enge mogelijke diagnoses gehoord, verschillende onderzoeken laten uitvoeren en eindelijk, we spreken halfweg januari, wist ik zeker wat er met mij aan de hand was:
SSD = single-sided deafness, ten gevolge van een virale infectie.

20131119-121439.jpg

Dit betekent (ongeveer, ben ook geen oorarts he ikke, maar ken er inmiddels wel meer van dan een jaar geleden…) dat mijn slakkenhuis beschadigd is. Zowel het evenwichtsorgaan als het gehoororgaan links hebben permanente schade opgelopen.
Wat betreft het evenwichtsorgaan, daarvan wordt de functie volledig overgenomen door het evenwichtsorgaan rechts, waardoor ik hier geen enkel probleem meer mee heb.
Het gehoor links, tjah… Als je meer wil lezen over leven met enkelzijdige doofheid, dan is dit een erg interessante site: www.single-sided-deafness.com
Kort samengevat heeft dit een veel grotere invloed dan veel mensen schijnen te denken. Vooral gesprekken in groep, op recepties, feestjes, vergaderingen worden onmogelijk om te volgen. Herhalen heeft gewoonweg geen zin, al doe je het 20 keer; het is voor mij bij veel achtergrondlawaai gewoonweg onmogelijk om je te verstaan.
Ook als je in een stillere ruimte aan mij dove kant zit, zal ik je heel slecht verstaan. Een deel van de geluidsgolven worden immers weerkaatst op mijn hoofd en komen zo nooit bij mijn rechteroor terecht.

Gisteren werd bij mij dus een implantaat geplaatst voor een bone anchored hearing aid, beenverankerd hoortoestel, namelijk een Ponto Pro.
(Hieronder enkele foto’s van hun website)

20131119-122012.jpg
Ik hoop stiekem dat ik tegen de kerstdagen ‘switched on’ ben, dwz dat de processor er dan op geklikt kan worden.

20131119-122022.jpg
Deze zal ervoor zorgen dat ik, via beengeleiding, vanaf dat moment ook de linkerhelft van mijn wereld terug zal kunnen horen. (Alle geluid zal voor mij trouwens nog steeds van rechts lijken te komen, via mijn werkende slakkenhuis, maar ik zal het tenminste alweer horen!)

Over enkele dagen ben ik van plan om hier een extra post over te doen, met het antwoord op enkele vaak gestelde vragen. Heb je dus ook vragen hierover, shoot! ’t Is de moment!
En je helpt me dan ook om niet op elk komend feestje dezelfde uitleg te moeten doen 😉

Ps: Ben jij/ Ken jij iemand met dezelfde of een gelijkaardige situatie, geef me gerust een seintje. Altijd leuk om niet alleen te staan.

12 gedachten over “Hearing the other half

  1. Pingback: De dingen van 2013 | Festinate Lente

  2. Pingback: Switched on! | Festinate Lente

  3. Pingback: Achterom en vooruit kijken | Festinate Lente

  4. Pingback: Medisch stokje | Festinate Lente

  5. Pingback: Liplezen dan nog? | Broertjesmama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s