VGV baha

= Vaak Gestelde Vragen over mijn Bone Anchored Hearing Aid
Voor zover ik er natuurlijk al wat van ken, want ik heb momenteel alleen nog maar het implantaat en nog geen processor. Ik denk dat ik, als ik zowat een halfjaar ‘switched on’ ben, best een update doe. Misschien zullen enkele van mijn antwoorden dan al veranderd zijn, en er zullen vast wel al enkele vragen en antwoorden zijn bijgekomen.

Kun je daar dan mee zwemmen/douchen?
Om te zwemmen of je haar te wassen moet de processor afgeklikt worden. Ik hoop dat ik dat nooit vergeet! Ik heb al gedacht om een post-it aan onze douchedeur te hangen om me eraan te herinneren want dat zou wel een dure panne zijn eigenlijk… Maar ja, zo verstrooid zal ik wel niet zijn zeker? Ik draag tenslotte al bijna mijn hele leven een bril en kan me toch niet herinneren dat ik die al eens per ongeluk heb aangehouden onder de douche.
Ook als het hard regent is het trouwens nodig om de processor af te doen en droog te bewaren. Dat zal misschien in ons Belgenlandje ook wel af en toe serieus tegensteken.

Hoe klinkt hetgeen dat je hoort met dat toestel dan?
Aangezien ik de Ponto Pro deze zomer al een grote maand heb kunnen testen (niet op een implantaat, maar op een ‘testband’, een soort metalen diadeem) kan ik hier ook op antwoorden.
20131123-203002.jpg
– Ponto Pro Power op testband, deze zomer, enkele van mijn collega’s dachten dat het een futuristisch systeem was om de telefoon op te nemen 🙂 –

Het geluid klinkt heel duidelijk, maar heeft wel een beetje een ‘metalen’ bijklank. Als ik mijn goeie oor dichthoud, kan ik zelfs muziek horen, iemand verstaan die langs de dove zijde tegen mij fluistert en dialogen op tv verstaan! Een hele prestatie aangezien ik, zonder toestel, eigenlijk geen gesprekken op televisie kan volgen zonder de ondertitels van 888 te gebruiken. En al zeker niet als ik mij wil ‘luizen’ in de zetel op mijn goeie oor.

Kon je dan eigenlijk niet gewoon die metalen diadeem blijven gebruiken, dan heb je toch geen operatie nodig?
Zo eenvoudig is het jammergenoeg niet. Ten eerste spant die diadeem ferm op uw hoofd en is die dus eigenlijk echt niet comfortabel genoeg om voor de rest van uw leven te dragen. Geloof me, ik heb hem een goeie maand dagelijks gedragen (want ik merkte dus wel dat ik veel baat had bij het toestel) maar eens ik hem terug had ingeleverd, heb ik nog zeker een week het gevoel gehad dat die nog op mijn hoofd stond 😀
Bovendien zal het resultaat, naar het schijnt, nog veel beter zijn via een implantaat dan gewoon op de diadeem, omdat er veel minder verlies op zit.

Kan je dat toestel goed zien zitten (en ‘ochere, vind je dat niet erg’)?
Het antwoord op deze vraag is wat dubbel.
De processor is niet zo groot, dus als je je haar iets langer draagt (en elk kapsel dat geen typisch mannenkapsel is is hiervoor al lang genoeg) zal die niet erg zichtbaar zijn. Bovendien krijg je hem in een kleur die past bij je haarkleur (chroma beige, diamond black of mocca brown, ’t zijn precies auto’s als je het zo hoort! – die van mij wordt mocca brown). Het is dus zeker niet zo dat elke kassabediende, ouder bij de onthaalmoeder, klant op het werk onmiddellijk zal zien dat ik een hoortoestel draag.
20131123-201246.jpg
Los daarvan was ik wel af en toe lichtjes ‘in mijn gat gebeten’ (= ‘beledigd’ in’t schoon Nederlands, maar geef toe, ‘in mijn gat gebeten’ klinkt beter) als dit de eerste en enige vraag van iemand was als ze het laatste jaar hoorden wat ik heb voorgehad. Het feit dat mijn ene oor kapot is, is voor mij immers een veel groter probleem dan het feit dat jij misschien op een blokje van nog geen anderhalve centimeter op mijn hoofd moet kijken…
(Maar ik ben natuurlijk wél blij dat ik geen hoorapparaat ter grootte van een tennisbal ofzo op mijn hoofd moet dragen, dat dan weer wel!)

Ik heb alleszins hoge verwachtingen van mijn Ponto Pro. Maar jammergenoeg moet ik me er wel bij neerleggen dat ik nog steeds niet even goed zal kunnen horen als vroeger. Ik las ergens de volgende omschrijving:
Een baha voor een persoon met enkelzijdige doofheid kan je vergelijken met een rolstoel voor iemand die een been kwijt is. ’t Is een hele goede rolstoel, maar nog altijd geen nieuw been…

20131123-201922.jpg

Nog vragen? Laat maar komen!

2 gedachten over “VGV baha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s