Hij fietst!

Af en toe zag ik op Facebook of Instagram al eens een filmpje passeren van een kind dat voor het eerst zonder steunwieltjes fietst. Dan like-te ik die, want ja, die ouders zullen dat wel leuk vinden hé dat hun kind dat nu kan. Maar ik was nu precies niet van plan om daar later, als mijn kinderen zouden leren fietsen, aan mee te doen. Die filmpjes waren meestal niet zo ‘mooi’ gemaakt, ’t was precies of die ouders zijn al blij dat het fietsen erop staat en wat er zich op de achtergrond afspeelt, maakt hen niet uit. Nah, doe ik niet aan mee hoor. Ofwel een schóón filmpje, ofwel gewoon gene, er zijn precies grotere mijlpalen om te delen, toch?

Maar TOEN! TOEN kon ineens (*) die Grote Broer van mij het ook. Bij elke meter hield ik mijn adem in. Ik stond stijf van de adrenaline, klaar om een spurtje te trekken om hem op te vangen als hij om zou kantelen. WAUW! WAT.EEN.GEVOEL! HIJ.FIETST! HELEMAAL.ALLEEN! KIJK! JAMAAR.KIJKT.DAN.TOCH!!!!!!!888!!!888!!!
😀

IMG_6350

Dus werd er een filmpje gedeeld op Instagram. Ondanks het feit dat er precies een boze meneer roept op de achtergrond, wie ís dat?? En dat Kleine Broer de show steelt, in zijn oefenbroekje 😀 Én dat het filmpje eigenlijk te laat start want Grote Broer was al een eind ver eer ik op het startknopje kon drukken. Maar voor mij is het het meest fantastische filmpje dat ik ooit al heb gemaakt (l)

Daarna vroeg iemand me, ook op Instagram, of ik tips had voor haar zoontje dat het nèt-nog-niet durft. Natuurlijk heb ik die! Want die ‘ineens’ (*), die kan ik hier alvast een beetje nuanceren: wij hebben véél geoefend. Héél véél. Zeker voor iemand met niet zoveel geduld (ik dus) vind ik dat wij (ik dus) het héél flink hebben gedaan 😉 Welke tips ik verder nog heb?

 • Een ‘fietsduwstok’ of hoe je het ook wil noemen. Deze zijn in de standaard speelgoedwinkels te koop voor een euro of 20. Hoe meer kinderen je hebt om ermee te leren fietsen, hoe voordeliger dus 😉 Of doe zoals ik en scoor er eentje op 2dehands.be
  Zonder zo’n stok is het zeker ook mogelijk, maar volgens mij zal jouw rug het oefenen dan te snel beu zijn.
 • Véél oefenen. Liefst dagelijks. Beter elke dag 1 ritje van 150m dan heel de week niet en enkel in het weekend. (Wij kunnen gelukkig oefenen in onze eigen doodlopende straat, wat wel heel handig is)
 • Zorg voor een fiets waar je kindje ‘baas van is’. Dus zéker niet te groot. Wij kochten ter motivatie een heel mooie fiets voor Grote Broer, maar uiteindelijk leerde hij toch fietsen op een leenfietsje van de grootouders dat nog een maatje kleiner was. De nieuwe houden we nog enkele weekjes aan de kant tot hij het écht goed kan. Het werkt het beste als de kindjes met hun platte voeten volledig op de grond kunnen staan, terwijl ze op het zadel zitten.
 • Oefenen, oefenen, oefenen.
 • De workshops ‘Kijk ik fiets‘. Die werd in onze buurgemeente georganiseerd, en was zelfs gratis dus ’t was in elk geval zijn geld waard 😉 .
  kijk ik fiets
  Deze namiddag zit prachtig in elkaar met oefeningetjes die de kindjes hun vertrouwen aansterken en die jou als ouder goeie tips geven hoe je het kan aanbrengen. Nee, ik heb geen aandelen, maar ik ben wél fan!
  Wij gingen trouwens ook naar de workshop ‘Let’s Bike‘ van Dreamland. Ook interessant als je start, maar toch minder dan ‘Kijk ik fiets’.
  IMG_6328
  En bereid je voor op gezaag om een Minions-fiets ;-p
 • Nog meer oefenen.
 • Raap zelf al je durf tesamen om je kind/de stok ook echt los te laten (was zeker een werkpuntje voor mezelf, ik was hem eigenlijk het liefst gewoon tot zijn 18 jaar blijven duwen :p ).
 • En dan voor de verandering nòg een beetje oefenen …

Veel succes!

Zo, blij dat de duwstok naar de zolder kan tot ik hem over +/- 2 jaar nodig heb voor Kleine Broer…

 

 

 

2 gedachten over “Hij fietst!

 1. Ha, jouw filmpje was er zo een dat ik toch maar likete want wist ik veel dat ik er al snel zelf ook eentje kon posten. Tot mijn (en haar eigen) grote verbazing was Anna er hier echt ineens mee weg. Zonder stok, maar met véél oefenen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s