New York met kinderen – dag 1

Dag 1 – Statue of Liberty en Downtown Manhattan

Er is hier misschien wel sprake van een kléin beetje jetlag, bedacht ik me, toen we rond 5u30 allemaal spontaan wakker werden en geen van ons nog kon slapen. Gelukkig waren we erop voorbereid: er was ontbijt in huis, dus we moesten geen honger lijden en konden rustig wakker worden en vroeg op pad. Dus zo kwam het dat we nog vóór de ochtendspits op gang kwam al door de straten van Chinatown liepen, op weg naar de metrohalte.

Dit was onze eerste entree met de C3 Pass, zie de algemene post voor meer info.

op zondag om 7u30 is het op de metro nog heerlijk rustig

Het kostte ons de nodige tijd om uit te vissen hoe we aan 4 weekpassen voor de metro konden raken (blijkbaar kan je geen 4 passen tegelijk kopen aan de automaat maar moet je effectief 4x invoeren dat je een weekpas wil hebben en hem betalen en opnieuw beginnen, waarbij het machien na 2x blokkeert omdat hij denkt dat het niet klopt dat je nog maar eens hetzelfde item wil kopen met dezelfde kredietkaart, … enfin het kwam allemaal in orde maar we waren ineens goed wakker.

Uiteindelijk kwamen we aan op metrostation Bowling Green en wandelden door Battery Park naar de ferry. Ondertussen waren we natuurlijk de omgeving in ons op aan het nemen waardoor we niet echt opschoten. Uiteindelijk zaten we zelfs niet op de eerste, maar pas op de tweede boot richting Liberty Island. En daarvoor zo vroeg opgestaan? 🙂

Het uitstapje naar het Vrijheidsbeeld was prachtig. Het heeft dan ook alles: varen met een boot (3x! Want je stopt bij de voet van het Statue of Liberty en op Ellis Island; en dan nog terug natuurlijk), het schitterende uitzicht op de stad achter je (want je bent er wel al in geweest, maar hebt ze nog niet zo mooi kunnen aanschouwen), het iconische beeld dat dichterbij komt, en ik hou ook van dat hele toeristensfeertje: mensen van ver en van minder ver, allemaal blij om vandaag op die boot te zitten en dit eens mee te maken.

Ze kennen mij hier toch ni.

Het Museum op Ellis Island was interessant en het gebouw heel mooi. Voor de kinderen was het allemaal erg fascinerend, hoe er mensen in New York toekwamen om er te komen wonen zonder dat ze er ooit eerder geweest waren, hoe gecontroleerd werd of ze niet ziek waren want anders mochten ze de stad niet binnen, … een mooie kennismaking met de stad. Foto’s nam ik er niet, geen tijd voor gehad 🙂

Na de boottocht installeerden we ons op het speeltuintje van Battery Park en ging ik op zoek naar eten. Dat was me nog een hele zoektocht, omdat de zaak die ik had opgezocht inmiddels failliet/gesloten bleek. In de buurt vond ik vooral bankkantoren maar niets van horeca ofzo. Gelukkig zag ik toen ineens iemand lopen met een zak van de Subway en kon ik zo ontdekken welke richting ik uit moest (naar Broadway). Subway is een sandwichzaak die ook in België zit maar ik was er nog nooit geweest dus kende het systeem niet. Ik moest dus zomaar eventjes voor 4 personen beslissen welk brood er moest gebruikt worden (9-granen of àndere 9-granen of Italiaans brood of …), welk vlees, moet er daar nog kaas op of liever pepperoni of spek ofzo, welke groente, welke saus, moet er daar een menu van gemaakt worden met frisdrank inbegrepen of wil je een losse frisdrank, welke grootte van frisdrank (groot, enorm, of nog groter dan enorm :D) Jezus, geef mij gewoon 4 broodjes oké?

Tijdens mijn fikse wandeling terug naar het speelpleintje werd ik gevraagd waar ik die Subway gevonden had, en door iemand anders of ik een restaurantje in de buurt wist zijn, er waren daar dus blijkbaar nog mensen met honger 🙂

Kleine Broer haalde trouwens al zijn beleg er snel van tussen… *rolleyes*

’s Namiddags verkenden we Downtown Manhattan. Hieronder een plannetje van onze wandeling, ik zou u zeggen hoeveel kilometer maar ik heb er geen idee meer van, in elk geval best oké qua afstand. Ik kon toen nog niet werken met Google Mymaps, dat hiervoor natuurlijk veel beter geschikt zou zijn. Maar zo heb je toch een overzichtje.

Charging Bull
Trinity Church, met heel oud kerkhof eromheen, midden tussen de wolkenkrabbers
The Oculus, mijn lievelingsgebouw van deze reis, zó mooi!
binnenkant The Oculus
9/11 Memorial

Toen de jongens even geen zin meer hadden om te stappen pauzeerden we met een donut van de keten ‘Dunkin’ Donuts’, en door al die suiker konden ze er weer tegenaan 😉 Later stopten we nog voor een drankje dat we kochten bij een sushi-take-away, wat de jongens ongelooflijk cool vonden want letterlijk àlle sushi die ze kenden uit het spelletje ‘Sushi Go’ was hier ook echt te koop 🙂

We bezochten wel het 9/11 Memorial maar sloegen het bijhorende museum over wegens volgens ons niet echt geschikt voor (jonge) kinderen. Van One World Trade Center (Freedom Tower) hebben we geen foto om de simpele reden dat het hoogste gebouw van Amerika niet op 1 foto past :D)

of toch 1 poging gevonden: One World Trade Center

Vlakbij, en heel mooi, – maar ik heb er ook geen foto’s van, waarschijnlijk had ik tegen dan genoeg foto’s genomen naar mijn gevoel, een mens kan ook niet de hele dag met zijn gsm in de aanslag staan, toch? Ik deed nochtans mijn best, hoor 😉 – is trouwens het Irish Hunger Memorial. Het is een klein stukje, een soort zwevend stukje Ierland, waar je in kan wandelen. Echt speciaal. Wacht, ik pluk nog vlug een fotootje van het internet (maar het ‘pakt’ niet goed op foto vind ik, misschien had ik daarom geen foto genomen).

Afbeeldingsresultaat voor irish hunger memorial
Irish Hunger Memorial

En we moesten toch die kant op, want om strategische redenen eindigden we onze eerste dag graag met een mooi speelplein – kwestie van de moraal hoog te houden hé 😉 Dus sloten we af in Rockefeller Park / Teardrop Park (zeker een bezoek waard!), waar we ook onze eerste eekhoorn zagen. We passeerden ook een baseballveld, wat ik zo typisch Amerikaans-uit-de-films vond dat ik er een foto van nam.

Oja, op de terugweg naar het appartement moesten we overstappen in de metrohalte Times Square, ja dan konden we het natuurlijk niet laten om daar even ons hoofd boven de grond te gaan steken 🙂

Times Square

En wie zagen we daar lopen? Elmo! De favoriete knuffel van Kleine Broer. Al lang, al héél lang. Ja, daarmee wilde hij op de foto natuurlijk. Wacht, we gaan even terug in de tijd:

Kleine D. met kleine Elmo
middelgrote D. met kleine Elmo
grote D. met grote Elmo

Zoals je ziet op de foto liep er daar meer dan één exemplaar van rond. Kleine Broer koos er één uit. Ik wilde eigenlijk alleen 1 (één) Elmo op de foto zetten, ik had die zelfs mijn briefje geld getoond om zeker te zijn dat er achteraf geen discussie zou zijn over het bedrag ofzo, maar die andere figuren kwamen er natuurlijk snel bij staan om ook wat fooi te cashen. Na de foto toonde de Hulk 4 vingers om te tonen dat ik wel 4x fooi moest geven (Elmo kon dat niet doen natuurlijk want die heeft geen vingers :D). Maar ik had de rest van mijn geld bij Meneer gelaten want ik had al voorzien dat ik daar het geld uit mijn zakken geschooid zou worden 😉 Ze moesten er maar niet bij komen staan he zeg, we wilden écht alleen Elmo. Allé, zie dat nu staan, 2 Minnie Mousen op 1 foto, dat slaat toch nergens op?

Dat was me wel een dagje zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s